Pataki Kerámia - kerámiatál, sütőtál, receptek, karácsonyi receptverseny, asztal terítési tippek, receptajánló, kézzel festett kerámia

Szeretnénk, ha a régi recepteket összegyűjtenénk, de még ennél is fontosabb, hogy a mai igényeknek megfelelő új receptekkel bővítsük a konyhatechnológiát."
Uzelmann Annamária
A római tál ideális a húsos vagy hús nélküli ételekhez, a zsírszegény diétás koszthoz vagy egyszerűen az egészséges és kalóriaszegény főzéshez. Minden kíméletesen párolódik a saját levében, és így optimálisan megőrzi a vitaminokat és tápanyagokat.
Ajándékba kapott idő
Micsoda öröm, ha főzéskor semmi sem ég oda vagy fut ki, és nem kell állandóan kevergetni! A római tál használatakor semmi ilyesmi nem történhet. Többnyire az ételek összetevőit egyszerre belerakjuk a tálba és mi nyugodtan minden gond nélkül kimehetünk a konyhából, amíg az étel szépen elkészül
Energiatakarékos
A cserép jól tartja a hőt, így előbb ki lehet kapcsolni a sütőt, még hosszú ideig tovább párolódik, illetve melegen tart
Ha olyan ételt készítünk, amiben nem együtt készül a köret akkor is készítsük egyszerre, az étellel együtt, hogy kihasználhassuk a forró sütőt: a burgonyát, zöldséget stb. tűzálló edényben a terrakotta tál mellé tesszük, és egyszerre sütjük meg.
Praktikus és nem kell kapkodni
Ha kész az étel, de még nem érkezett haza a család vagy a vendégek, Nem probléma, hagyjuk a tálat a legkisebb fokozaton a sütőben. Kicsit később is finom minden, semmi sem fő szét, és akár a tálban is tálalhatjuk.
Alkalmazkodik a programunkhoz
Sok ételt korábban előkészíthetjük. és a beáztatott tálba tehetjük. A formát nedves konyharuhába burkoljuk, az egészet hűtőbe tesszük, és az ételt később sütjük meg a sütőben.
- Használat előtt a tálakat be kell áztatni. Az edény mindkét felét be kell tenni annyi hideg vízbe, hogy azokat teljesen ellepje. Ennek az a lényege, hogy a kerámia porózus szerkezete megtellik vízzel, ami aztán a tál a sütés folyamata alatt szépen elpárologtat.
- Első alkalommal, hosszabb ideig legalább egy órán át áztassuk. A későbbiekben elégséges 30 perc körüli áztatás. Amennyiben hosszú ideig készülő sültet készítünk (vad, marha) hosszabb ideig érdemes az edényt hosszabb ideig áztatni.
- Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy a kerámia tálat mindig hideg sütőbe kell tenni és a tálat és a sütőt együtt melegíteni. A villanytűzhely fokozatosan melegszik fel, ezért ha a sütőbe tettük a tálat, akkor rögtön a szükséges hőmérsékletet állíthatjuk be. Gáztűzhelynél mivel az gyorsan melegszik először 1-es fokozatra kapcsoljuk, és 5 percig melegítjük, és csak ezután állítjuk a sütéshez szükséges hőmérsékletre
- A forró edényt mindig két kézzel és edényfogóval fogjuk meg. Az edényt száraz konyharuhára, vagy fa edénytartóra helyezzük. Ha a forró edényt hirtelen hideg (pl. csempelap, vagy nedvesség) éri, a tál elrepedhet.
- A tál használat közben elszíneződik és egyre erősebben a használat folyamán. Ez az antik hatás vagy patina teljesen normális az edény használhatósága ettől nem csökken. A belül mázas tálaknál előfordul, hogy a máz felszíne töredezetté válik. Ez sem jár csökkent értékel.
- A tál tisztítása forró vízzel, szivaccsal történik. Mosószert, súrolószert ne használjunk natúr kerámia esetén, mert a pólusok eltömődnek és akkor a funkcióját nem tölti be. A mosogató gépbe is azért nem tanácsos tenni, mert a vegyszerek a pólusokba kerülnek.
- Célszerű minden ételfajtának külön tálat tartani, így külön a húsos, külön a halas és külön a desszertek számára. Ha mégis szükség van a szagtalanításra, akkor ecetes vízzel kell kimosni a tálat.
- Ha már sokat használtuk a tálat és elzsírosodott forró vízben ki kell főzni és ettől megújul a tál.
- Az elmosogatott tálat meg kell szártani. A még meleg sütőbe téve jól megszárad. A tál tetejét megfordítva tesszük rá és jól szellőző, száraz helyen tároljuk. Nem szabad sem eredeti sem más dobozban, zacskóban tárolni.
- Mikrohullámú sütő, és a pataki tál eltérő módon készíti az ételt. A pataki tál lassú gőzben készíti az ételt, míg a mikrohullámban ez nem lehetséges. Melegíteni azonban lehet mikróban, mert a készítéskor már a tálból elhasználódik a felszívódott víz.
A mostani verseny annyiban különbözik az előzőektől, hogy nem 1-1 étellel várjuk a nevezést, hanem komplett menüsorral, a Pataki Kerámia Kft. által meghatározott edényekhez igazítva az adott fogásokat.
A pályázat során 3 fogás elkészítésére van lehetőség. Az első fogás lehet előétel, vagy leves, attól függően, hogy a pályázó melyiket részesíti előnyben, és melyik edénysorban kívánja elkészíteni ételeit. A második fogásnak egy főételnek, a harmadik fogásnak pedig valamilyen desszertnek kell lennie.
Összességében 10 menüsor pályázható meg, tehát a beküldők közül 10 embert fogunk kiválasztani, akik elkészíthetik receptjeiket. A kiválasztás során figyelembe vesszük az adott étel ünnepi jellegét, különleges jegyeit, vagy épp a hagyományos ízek jelenlétét. Fontos, hogy mindhárom fogásnak azonos színvonalúnak kell lennie, emelve ezzel az ünnep fényét.
Elérhetőségünk:
1089 Budapest, Orczy út 2-4.
Nyitvatartás: Kedd-Szerda: 9-16 óra, Csütörtök: 11-18 óra, Péntek: 9-18 óra, Szombat: 9-13 óra