Mottó: Egészséges Édesség - Édes Egészség!
Mit jelent ez?
1. Egészséges: Ha rendszeresen fogyaszt mézet, garantáltan egészségesebb lesz, mint előtte. Ritka az az eset, amikor valaki nem fogyaszthat semmilyen fajta mézet. Hogy miért egészséges, arra vonatkozóan honlapunkat böngészve sok információt talál. Sok információt kaphat Mézes Hírekből is, amelyre feliratkozhat itt>>>.
2. Édesség: Ezt nem kell magyarázni! De - ellentétben a cukorral - nem hízlal (nem rakódik le zsír formájában), könnyen felszívódik. Bővebben erről itt>>> olvashat.
3. Édes: Naná, hogy az! A világ első édesítőszere! A cukor, a mesterséges édesítőszerek minden szempontból gyenge utánzatai a természetes méznek!
4. Egészség: Mindenki szeretne egészséges lenni! De sokan inkább "gyógyítják" (vagyis tünetet szüntetnek meg) a betegséget, minthogy megelőznék azt! Az egészség megőrzéséhez ad egy alternatívát a méz fogyasztása is. De gyógyszer helyettesítőként is működhet.
Eladó méz, eladó hársméz, eladó akácméz, mézkülönlegességek!
A méz a természet ajándéka!
Mi a méz? Egyszerű: a méhek szorgos munkával a virágok nektárját a saját szervezetükben átalakítva gyűjtik össze és a lépek sejtjeiben raktározzák. A végeredmény a jótékony hatású csodálatos méz. Egy kis történelem... Az emberiség történetét akár a méz is keretbe foglalhatná. A méhek ajándéka szinte minden kultúrában jelen volt, és nemcsak élelmiszerként és gyógyanyagként, hanem a kultikus szertartások részeként is fontos szerepet játszott. Első ábrázolása mintegy 10...15 ezer éves lehet; a rajzot egy spanyolországi barlang falán találták (Lásd a képet!). Tudjuk, hogy a vikingek roborálószerként mézet vittek magukkal a hajóútjaikra, a rómaiak pedig csata előtt mézzel erősítették testüket. A méhek munkájának gyümölcsét azonban halak és gyümölcsök tartósítására is felhasználták, a mézbe mártott birsalmát „mézalmának" nevezték. A görögök árpalisztből, reszelt sajtból és mézből készítették kükeon nevű erősítő ételüket. Egyiptomban mézkenyeret, mézsört és mézbort állítottak elő az aranyló nedű felhasználásával. A germánok is kedvelték ezt az édes szubsztanciát: vízből és mézből főzetet készítettek, és erjesztéssel mézsört nyertek belőle. Évszázadokig ez volt legkedveltebb italuk, csak a középkorban ütötte ki a nyeregből a bor.
A krónikák tanúsága szerint i. sz. 1000 körül a mézsör mellett a mézes tej, a mézes sajt és a lépes méz is népszerű eledel volt Európában. A középkorban a méz ára a sóéval vetekedett, és évszázadokon keresztül fontos kereskedelmi cikknek számított. Sok helyen méz formájában szedték az adót. A mézbegyűjtők céhbe tömörülnek, vámmentességet élveztek, és külön bíróság előtt feleltek jogszerű működésükért. Méz - az istenek eledele Bár a régi idők embere sokáig nem tudta pontosan megmagyarázni, honnan is származik a méz, a méheket ennek ellenére tisztelte, és az édes nedűt számos nép az istenek eledelének tartotta. A méz sok mítosz és szokás forrása és kelléke. A maják például szertartásaikon a lándzsahüvelyfa (Lonchocarpus) kérgéből és mézből készült főzetet fogyasztottak, a görögök pedig Artemisz és Szeléné tiszteletére lisztből és mézből sütöttek holdsarló alakú édes kifliket. Rómában mézeskalács volt az ünnepi játékok győzteseinek díja, és a lakodalmas ház vendégei is ezt kapták emlékbe. Újév napján az emberek fehér csuprokban mézet ajándékoztak egymásnak, február 21-én, a halottak napján pedig tej -és mézáldozatot mutattak be a síroknál. A méz más népeknél is fontos áldozati tárgy volt. III. Ramszesz egyiptomi fáraó az i. e. XII. században 15 t mézet ajánlott fel Hápinak, a Nílus istenének. Az aranyló nedű a zsidóknál és keresztényeknél is nagy becsben állt: Mózes egy „tejjel és mézzel folyó" országba vezette népét, a kereszténységben pedig a II. és a VI. század között tejet és mézet kaptak a keresztelendők. A méz a népi gyógyászatban
A legfontosabb szerepet a méz mégis a népi gyógyászatban játszotta. Már i. e. 2500 körül használták ezt az anyagot a sebek gyógyításában. A fennmaradt egyiptomi írások között olyan, i. e. 1530-ból származó mézes receptek találhatók, amelyeket epebántalmak, testi erőtlenség és székrekedés esetén alkalmaztak. A görög Hippokratész (i. e. 460...377) mézet ajánl a lázas betegeknek, és a gennyező sebeket mézes kenőccsel kezeli.
A cukor kiszorítja a mézet Európában egészen a késő középkorig a méz volt az egyetlen ismert édesítőszer. A változás a keresztes hadjáratok korában kezdődött, amikor a portyázó harcosok először találkoztak az arab országok és India édes étkeivel és italaival. A velencei kereskedők a XII. századtól kezdve a keleti fűszerek mellett cukrot is portékáik sorába iktatták, ám tízszer annyiba került, mint a méz, és így sokáig rendkívüli értéknek, orvosságnak tekintették. A keresett édesítőszer akkor terjedhetett csak el nagyobb mértékben, amikor az európaiaknak több gyarmati ültetvényükön is sikerült cukornádat termeszteniük. A cukor azonban továbbra is olyan drága volt, hogy fogyasztása elsősorban a nemesség és a gazdagabb polgárság kiváltságai közé tartozott. És ma? A cukor tehát a XII. századtól szép lassan kiszorította a mézet és "átvette a hatalmat" az édesítőszerek piacán. Sajnos... Mai világunkban a méz szerepe – nyugodtan mondhatjuk - a gyógyításban elhanyagolható (!!). Tömegcikké vált , a fajtamézek - néhány kivételtől eltekintve - szinte ismeretlenek: alig ismernek más fajtát, mint az akácméz, hársméz és a vegyes virágméz. Tehát kevesen ismerik a mézet, annak hatásait. Pedig a méhek a kaptártól csak meghatározott távolságon belül gyűjtenek a virágokról nektárt, ezért a megfelelő “legelő” kiválasztásával kiváló lehetőség van arra, hogy fajtamézeket – vagyis nagyrészt ugyanazon növényről gyűjtött nektárból készülő mézet- állíttassunk elő a méhekkel. Ezt sok magyar méhész meg is teszi (van vagy 40 különböző magyar fajtaméz!), de a vásárló nyagyközönséghez vajmi kevés jut el ebből. Eladó méz, eladó hársméz, eladó akácméz, mézkülönlegességek!
Eladó akácméz
Az akácról Az akácot Tessedik Sámuel hozta be és terjesztette el hazánkban a homok megkötése céljából. Egyes vidékeinken második hazájára talált, amit mutat feltűnő vitalitása és az, hogy számos változatot hozott létre viszonylag rövid idő alatt. A Magyarországon előállított mézek közül világszerte ez a legismertebb és legkeresettebb az akácméz. A magyar akácméz azért vívhatta ki ezt az elismerést, mert itt volt eddig egész Európában a legkiterjedtebb akácfaállomány. Míg hazájában (Észak-Amerika) ritkás ligetekben fordul elő, nálunk összefüggő erdőségeket alkot. Egyes vidékeinken második hazájára talált, amit mutat feltűnő vitalitása és az, hogy számos változatot hozott létre viszonylag rövid idő alatt. Legnagyobb akácosok a Nyírségben, a Bakonyban és Mezőföldön vannak. Az akácméz tulajdonságai Az akácméz színe kristálytiszta, egészen enyhén sárga, vagy egyes évjáratokban zöldes árnyalatú. Az akácméz illata akácvirág illatú. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze a legtöbb méznél édesebb, míg savtartalma a legtöbb méznél alacsonyabb. Gyümölcscukorban igen gazdag, így lassan ikrásodik, akár 1-2 évig is megőrzi állagát. A világ három legkevésbé kristályisodó fajtaméze közül az egyik az akácméz. Jó édesítő képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon. Az akácméz hatásai Az akácméz robinint és akacint tartalmaz, ezért jó általános fertőtlenítő hatása van, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású.Gyomorsav túltengés esetén hatásos lehet. A akác mézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása van. Nem közömbös a sportolásnál tapasztalt izomlazító képessége sem. Enyhe íze miatt szívesen használják az akácmézet süteményekbe. De nyersen, csemegeként is fogyasztható, de készítenek belőle mézes pálinkát, mézes bort és mézbort is.
Eladó akácméz

|
2.280 helyett Ft 1.990 Ft
|
Eladó Hársméz

Hársméz: A virágzó, csodálatos illatú hársfa bőven ontja a kiváló jótékony hatással rendelkező nektárt, amit a szorgalmas méhek gyűjtenek össze. Ebből lesz a hársméz. A hársméz tulajdonságai: A hársméz színe: a világos sárgától a közép barnáig terjedő, íze rendkívül zamatos. Színe a gyűjtés idejétől függ. Az Illata és íze határozott, fűszerezi az ételeket, italokat. Más mézekbe kerülve a hársméz gazdagítja azok zamatát. Hatásai: A hársméz nyugtató hatású méz, meghűléses betegségekre, vagy annak megelőzésére, és hörghurutra kiváló, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. A hársméz a természet egyik ajándéka a szervezetünk védelmére. Nyugtató hatású, ezért idegesség ellen is hatásos. A hársméz jánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására is. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. A hársméz Kolin tartalma segít az érelmeszesedés elleni küzdelemben. Álmatlanság ellen is hatásos.
Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyi hársméz fogyasztása ajánlott naponta, vagy ízesítse a hársfateát vele. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. A hársméz natúr fogyasztásra, és italok ízesítésére kiválóan alkalmas. Álmatlanság ellen lefekvés előtt (is) ajánlott 1-2 kávéskanál fogyasztása.
Eladó Hársméz
Raktáron
2.990 Ft 2.690 Ft
Megnyílt az első Mézbarlang üzlet!
Eladó mézek, eladó akácméz, eladó hársméz, mézkülönlegességek
Akciós termékek
Raktáron
2.280 Ft 1.990 Ft
|
Raktáron
2.990 Ft 2.690 Ft
|
Raktáron
2.135 Ft 1.920 Ft
|
|
Raktáron
2.200 Ft 1.699 Ft
|
Raktáron
2.200 Ft 1.699 Ft
|
|