A Gyermelyi története

A mintegy fél évszázados múltra visszatekintő Gyermelyi Vállalatcsoport üzemelteti Magyarország a legnagyobb tésztagyárát.
A gyártósorokról naponta forgalomba kerülő több mint 100 tonna száraztészta a teljes hazai fogyasztás mintegy 35%-át adja. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Gyermelyi tészták a legmodernebb technológiával készülnek, s a vállalat ma már több mint harmincféle minőségi tésztával van jelen a magyar piacon.
A fővárostól mintegy negyven kilométerre fekvő kis települést Gyermelyt több mint három évtizede az ott készített minőségi tésztáról ismeri az egész ország. Az 1971-ben alapított Gyermelyi tésztagyár gyökerei azonban még hosszabban, egészen az ötvenes évek elejéig nyúlnak vissza, amikor tizenkét gyermelyi parasztcsalád a beszolgáltatások elől menekülve megalapította a vállalt jogelődjét, a Petőfi Termelőszövetkezetet. Mivel azonban a gazdák szorosabban kötődtek az önálló gazdálkodáshoz a szövetkezet 1956-ban feloszlott.
A szövetkezet 1959-es újraalakítása óta viszont a korszerű módszereknek köszönhetően a fejlődés töretlen, s a rendszerváltáskor már komplett élelmiszeripari cégként működött a vállalat. A megtermelt takarmány a hatvanas évek elején már meghaladta a szövetkezet saját állatállományának szükségletét. A felesleg felhasználásra tojótyúkok tartása mellett döntött az akkori vezetés, ekkor azonban a mind nagyobb mennyiségű tojás hasznosítása kezdett el gondot okozni. Ennek megoldására a tojás saját feldolgozása tűnt legcélravezetőbbnek, így 1970-ben megkezdődött a tésztagyár építése.
A tésztagyár elkészülte után folyamatos fejlesztések kezdődtek: letisztult a termelési szerkezet, 1989-ben beőrlésre került az új malom, korszerűsítették a szemestermény-tárolót, 1992-ben pedig megkezdte működését az új takarmánygyár, 2001-ben a tojásvertikum héjastojás forgalmazásával valamint tojásporok és tojáslevek előállításával szélesítette tevékenységét, 2002-ben pedig új brojlercsirke telepet kezdett építeni a vállalatcsoport.
A vállalatcsoport tagjai és a tésztagyár vertikális integrációban működnek, így a Gyermelyi tészták teljesen zárt rendszerben, kizárólag saját alapanyagokból, a teljes termékpálya folyamatos kontrollja, s szigorú minőségellenőrzés mellett készülnek. Mindent, ami a tésztagyártáshoz szükséges, helyben állítanak elő, a vetőmagoktól kezdve búzán, a helyi malomban őrölt speciális liszten és a tojáson át az összes alapanyagot, ennek köszönhetően az előállítás minden szakaszában biztosított a maximális minőség. A prémium minőség mellett a friss tojás alkalmazása is a Gyermelyi tészták ismertetőjegye, amelyek a legtöbb tésztával szemben nem tojásléből, hanem frissen feltört tojásból készülnek, így nemcsak finomabbak, hanem tápértékük is megnő.
Három éve egy jelentős, négy milliárd forint értékű beruházás kezdődött a tésztagyárban. Átépült az infrastruktúra, majd egy új, teljesen automatizált, 6200 raklap befogadóképességű magasraktár került kialakításra, ezt követően pedig az új gyártócsarnok épült meg. A beruházás a technológia és a csomagolórendszer modernizálásával 2006. szeptemberében fejeződik be, melynek eredményeként európai szinten is az egyik leghatékonyabb és legkorszerűbb tésztagyár fog létrejönni Gyermelyen.
A tésztagyár, a malom és a takarmánygyár 2002 óta integrált minőségirányítási (ISO 9001-2000) és élelmiszerbiztonsági (HACCP) rendszert működtet, mely hosszú távon garanciája a versenyképességnek.
Napjainkban a mintegy 9500 hektár területen gazdálkodó vállalatcsoport irányítója a Gyermelyi Holding Rt., amely gyermelyi illetve Gyermelyhez közel álló magánszemélyek tulajdonában van. A kilenc leányvállalat tevékenységét a Holding hangolja össze. A tésztagyártást, a malmászatot, és a keveréktakarmány-gyártást az 1990-ben alapított Gyermely Zrt. végzi.
Well Reklám és PR Ügynökség - MCOnet
Szóljon hozzá
A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu
A fővárostól mintegy negyven kilométerre fekvő kis települést Gyermelyt több mint három évtizede az ott készített minőségi tésztáról ismeri az egész ország. Az 1971-ben alapított Gyermelyi tésztagyár gyökerei azonban még hosszabban, egészen az ötvenes évek elejéig nyúlnak vissza, amikor tizenkét gyermelyi parasztcsalád a beszolgáltatások elől menekülve megalapította a vállalt jogelődjét, a Petőfi Termelőszövetkezetet. Mivel azonban a gazdák szorosabban kötődtek az önálló gazdálkodáshoz a szövetkezet 1956-ban feloszlott.

A szövetkezet 1959-es újraalakítása óta viszont a korszerű módszereknek köszönhetően a fejlődés töretlen, s a rendszerváltáskor már komplett élelmiszeripari cégként működött a vállalat. A megtermelt takarmány a hatvanas évek elején már meghaladta a szövetkezet saját állatállományának szükségletét. A felesleg felhasználásra tojótyúkok tartása mellett döntött az akkori vezetés, ekkor azonban a mind nagyobb mennyiségű tojás hasznosítása kezdett el gondot okozni. Ennek megoldására a tojás saját feldolgozása tűnt legcélravezetőbbnek, így 1970-ben megkezdődött a tésztagyár építése.
A tésztagyár elkészülte után folyamatos fejlesztések kezdődtek: letisztult a termelési szerkezet, 1989-ben beőrlésre került az új malom, korszerűsítették a szemestermény-tárolót, 1992-ben pedig megkezdte működését az új takarmánygyár, 2001-ben a tojásvertikum héjastojás forgalmazásával valamint tojásporok és tojáslevek előállításával szélesítette tevékenységét, 2002-ben pedig új brojlercsirke telepet kezdett építeni a vállalatcsoport.
A vállalatcsoport tagjai és a tésztagyár vertikális integrációban működnek, így a Gyermelyi tészták teljesen zárt rendszerben, kizárólag saját alapanyagokból, a teljes termékpálya folyamatos kontrollja, s szigorú minőségellenőrzés mellett készülnek. Mindent, ami a tésztagyártáshoz szükséges, helyben állítanak elő, a vetőmagoktól kezdve búzán, a helyi malomban őrölt speciális liszten és a tojáson át az összes alapanyagot, ennek köszönhetően az előállítás minden szakaszában biztosított a maximális minőség. A prémium minőség mellett a friss tojás alkalmazása is a Gyermelyi tészták ismertetőjegye, amelyek a legtöbb tésztával szemben nem tojásléből, hanem frissen feltört tojásból készülnek, így nemcsak finomabbak, hanem tápértékük is megnő.
Három éve egy jelentős, négy milliárd forint értékű beruházás kezdődött a tésztagyárban. Átépült az infrastruktúra, majd egy új, teljesen automatizált, 6200 raklap befogadóképességű magasraktár került kialakításra, ezt követően pedig az új gyártócsarnok épült meg. A beruházás a technológia és a csomagolórendszer modernizálásával 2006. szeptemberében fejeződik be, melynek eredményeként európai szinten is az egyik leghatékonyabb és legkorszerűbb tésztagyár fog létrejönni Gyermelyen.
A tésztagyár, a malom és a takarmánygyár 2002 óta integrált minőségirányítási (ISO 9001-2000) és élelmiszerbiztonsági (HACCP) rendszert működtet, mely hosszú távon garanciája a versenyképességnek.
Napjainkban a mintegy 9500 hektár területen gazdálkodó vállalatcsoport irányítója a Gyermelyi Holding Rt., amely gyermelyi illetve Gyermelyhez közel álló magánszemélyek tulajdonában van. A kilenc leányvállalat tevékenységét a Holding hangolja össze. A tésztagyártást, a malmászatot, és a keveréktakarmány-gyártást az 1990-ben alapított Gyermely Zrt. végzi.
Well Reklám és PR Ügynökség - MCOnet
Szóljon hozzá
A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu