360 millió forintból bővített a Hagyó Kft.
A szesziparban érdekelt miskolci Hagyó Kft. új üzemcsarnokának és termelő-berendezéseinek átadásán Palkovics László hangsúlyozta: az élelmiszeripar a lakosság jólétét szolgálja.
Az innovációs és technológiai miniszter vezetője hangsúlyozta: a kormány az élelmiszergazdaságot kiemelt ágazatként kezeli. A szektor korszerűsítésének alapvető célja az "értéklánc szemléletű keret megteremtése a teljes ellátási láncban" - tette hozzá. Kiemelte, hogy a magyar kis- és középvállalkozások megerősítése elengedhetetlenül szükséges a gazdaság fenntartható fejlődéséhez és "válságtűrő képességének fokozásához". Elmondása szerint ezeknek a vállalkozásoknak az árbevétele az elmúlt időszakban 16 százalékkal, hozzáadott értéke 27 százalékkal, exportja 45 százalékkal nőtt. A foglalkoztatottak számát 155 ezerrel növelték, a munkavállalók kétharmada ebben a szektorban dolgozik.
A Hagyó Kft. húsz éve van a piacon, pálinkafőzéssel és gyümölcsfeldolgozással, borászattal, ágazati berendezések fejlesztésével és gyártásával foglalkozik
Elmondta: a minisztérium azt tervezi, hogy a következő három évben legalább 167,5 milliárd forinttal segíti a kkv-k technológiai megújulását, generációváltását és nemzetközi terjeszkedését. A pénz túlnyomó része, mintegy 90 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásként jut el a cégekhez - jelezte. A miskolci székhelyű Hagyó Kft. húsz éve van a piacon, pálinkafőzéssel és gyümölcsfeldolgozással, borászattal, ágazati berendezések fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A cég a 360 millió forintos beruházáshoz 180 millió forintot nyert az Irinyi-terv pályázatán prototípus-fejlesztésre és kapacitásbővítési projektjére, valamint új üzemcsarnok építésére.