Vállalat

Út menti veszélyes fákat vág ki a Jánosik Kft.

Út menti veszélyes fákat vág ki a Jánosik Kft.
A Jánosik és Társai Kft. nyerte el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kiírt balesetveszélyes fák kivágásának pályázatát - mondta Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.
A munkálatok az Abaúji területen Hidasnémeti és Szikszó térségében kezdődtek meg. A közutakat szegélyező fák egy része elöregedett vagy viharsérült. Különösen a nyárfa állományban találni nagy számban korhadtakat. A fák kivágása veszélyes művelet, méretüktől és környezetüktől függően különleges technológiákat igényel. Ezért szükség van jól képzett és tapasztalattal rendelkező szakemberekre, sok esetben emelőkosaras gépjárműre. A gallyazást esetenként csak alpin-technikával lehet elvégezni. A megrendelő által kijelölt, kivágott fák hasznosítható részét a telephelyre szállítják, a vágástéri hulladékból, környezetbarát megoldással, aprítékot készítenek, és a helyszínen terítik szét. A munkát igyekeznek úgy szervezni és lebonyolítani, hogy a közúti forgalomban balesetveszélyt és lehetőleg fennakadást se okozzanak.

Jánosik Lajos

Jánosik Lajos elmondta, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a társaság külterületi ágazata iránt. Most az ország északi területén mintegy nyolcvan kilométernyi útszakaszon vágják ki a veszélyes fákat, illetve nyesik le az út fölé benyúló ágakat. Fő profiljuk a parkosítás és a parkfenntartás. Ugyanakkor a megrendelőik egyre többször igénylik az emelődarus gépkocsijaikat, a speciálisan kiképzett, alpin-technikával dolgozó szakembereiket a veszélyes fák kivágására, bontási munkákra, nagy üvegfelületek tisztítására, nagy belső légterű csarnokok takarítására, festések, épületszigetelések és tetőjavítások elvégzésére, vagy viharkárok elhárítására is. A technológia nagy előnye, hogy nem szükséges állványozni A takarításban országos piacvezető cég tevékenységének 6-8 százalékát teszi ki a külterületi ágazat. A cég ez évre tervezett teljes árbevétele, eléri a 6 milliárd forintot.