Vállalat

Fűtés az emberi test melegével

Fűtés az emberi test melegével
Akár az emberi test leadott hője is kifűthet egy házat? Nem a fantázia világa, hanem valóság - állítja Kruchina Sándor, az épületek speciális hőszigetelésben piacvezető Austrotherm Kft. szakértője.
Újra emelkedőben van a kőolaj ára, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy a készletek nem végtelenek. Szerencsére vannak már olyan technológiák, amelyekkel, akár harmadára, tizedére csökkenthetők a fűtési költségek. A 12 cm vastag hőszigeteléssel megoldható már, hogy a havi gázszámla ne legyen több, a 2004-ben kifizetett összegnél. Ha pedig az elkövetkező évekre is gondolunk, úgy tovább apasztható az energia fogyasztás.

szigetelés

Szerencsére vannak már olyan technológiák, amelyekkel, akár harmadára, tizedére csökkenthetők a fűtési költségek

Ma már Magyarországon is hat minősített passzívház, és számos hasonló színvonalú épület áll, amelyek olyan mértékben szigeteltek, hogy elhagyható belőlük a hagyományos értelemben vett fűtés. Nem vezetik be a gázt a telekre, nincs kémény a házon. Nincs is szükség fűtésre, hiszen a lakók által leadott hő szinte teljes mértékben fedezi a ház fűtési energiaigényét. Egy ilyen passzívház építését még az unokáink is meg fogják hálálni - véli Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője.

Képek: austrotherm.hu

MCOnet Cég Online