Vállalat

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.: e-hulladék kezelésben az első

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.: e-hulladék kezelésben az első
Több mint 24 ezer tonna e-hulladék kezelését szervezte meg tavaly az Electro-Coord Magyarország (ECM) Nonprofit Kft., amely ezzel közel 400 vele szerződött elektromos és elektronikai berendezést gyártó és forgalmazó vállalat hulladékhasznosítási kötelezettségét teljesítette, így biztosítva számukra a termékdíj fizetése alóli mentességet is.

A begyűjtött e-hulladékok


A begyűjtött e-hulladékok mennyisége 2010-ben negyedével elmaradt az előző évitől, ami arra vezethető vissza, hogy a gazdasági válság következtében a tartós fogyasztási cikkek, köztük az új elektromos berendezések forgalma drasztikusan csökkent, így a leselejtezések volumene is jelentősen visszaesett – közölte Tóth Zoltán. Az ECM ügyvezetője hangsúlyozta: ennek ellenére az Electro-Coord megőrizte elsőségét az e-hulladékok kezelését koordináló szervezetek között, ami annak köszönhető, hogy a társaság rendszerében minden szereplő: a kibocsátók, a begyűjtők és a hasznosítók is megtalálják az érdeküket a leselejtezett elektromos és elektronikai berendezések kezelésében. A kezelt mennyiségen belül a legnagyobb volument az e-hulladék begyűjtő cégek biztosítják, amelyek egy országos visszagyűjtő hálózatot képeznek az ECM rendszerében.

Az Electro-Coord


Emellett a koordináló szervezetnek a kereskedelmi vállalatokat úgy sikerült integrálni rendszerébe, hogy mára többségük az e-hulladékok visszavételére nem kötelezettségként, sokkal inkább egy az értékesítést segítő új eszközként tekint. Ennek is köszönhetően mára az ECM rendszerében a begyűjtő pontok száma meghaladta az 5500-at, a kihelyezett gyűjtőeszközöké pedig a 17 000-et. Azonban a formálódó új EU-előírások szerint az e-hulladékok kezelése területén 2016-ra a képződött e-hulladék 85%-ának begyűjtését kell elérnie minden tagállamnak, ez pedig csak akkor teljesíthető, ha a begyűjtési csatornákat sikerül tovább fejleszteni – fogalmazott Simon Zsolt.

Az ECM begyűjtési koordinátora szerint ennek részeként kiemelt szerep jut az ún. e+e gyűjtőnapoknak, amelyeket a koordináló szervezet immár harmadik éve szervez egyre nagyobb számban a települési önkormányzatokkal közösen. A kezdeményezés célja, hogy a – veszélyes összetevőket is tartalmazó – e-hulladékok ne kerülhessenek ki az utcákra az általános lomtalanítási akciók keretében, s ennek érdekében az önkormányzatok ezeket megelőzően külön szervezzenek hulladékgyűjtési napot a leselejtezett elektromos és elektronikai berendezések elkülönített gyűjtése érdekében. Az ECM a 2009-es 52-t követően tavaly már 74 településen szervezett e+e gyűjtőnapot, az idén pedig már mintegy 100 településen tervez hasonló akciót.

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.:


A környezettudatos szemléletformálás a másik terület, amely folyamatos jelenlétet és megújulást kíván. Így egyszerre köszönhető a fogyasztók növekvő környezettudatosságának és az évről évre egyre nagyobb sikerrel megszervezett visszavételi és begyűjtő akcióknak, hogy ma már csak elvétve látni az utak mentén, erdők szélén illegálisan elhagyott leselejtezett háztartási berendezéseket – vélekedett Simon Zsolt. A szakember hozzátette: a fogyasztók környezettudatosságának erősítése érdekében a koordináló szervezet – egyebek mellett – a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódóan idén is részt vesz a „Hozd vissza Magyarország!” elnevezésű hulladékcsere akcióban, továbbá az iskoláknak meghirdetett „Használt elem- és elektronikai készülékgyűjtő verseny”-ben. Emellett bemutatta azt a – többrekeszes – „Jekko” nevű gyűjtődobozt is, amely bárki számára praktikus megoldást kínál arra, hogy az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket otthonában külön gyűjthesse, egy kis odafigyeléssel is óriási tehertől szabadítva meg környezetünket-kt-