KKV - kisvállalkozás

Dr.Sófi Gyula - Igazságügyi Gyermekpszichiáter Budapest Pest megye - hiperaktív gyermek, hiperaktivitás, gyermek hiperaktivítás,

Dr.Sófi Gyula - Igazságügyi Gyermekpszichiáter Budapest Pest megye - hiperaktív gyermek, hiperaktivitás, gyermek hiperaktivítás,
Gyógyszer lenne de... - avagy mit kezdjünk hiperaktív gyermekünkkel?

 Egy orvosság, amit nem támogat a TB, pedig segítség lehetne a gyereknek
A műsorvezető: GULYÁS ISTVÁN
Mv.: - Ma már szinte minden osztályban van legalább egy hiperaktív kisgyerek. Mivel keveset tudunk erről a viselkedési és figyelemzavarról, általában nem jutnak szakértő kezekbe ezek a gyerekek. Pedig fontos lenne, hiszen családok mennek tönkre abban, hogy nem tudják közösségben tartani csemetéjüket.
R.: - Állandóan mocorog, szertelen, nem figyel. Nehezen vagy egyáltalán nem irányítható. Folyamatosan beszél. Csak néhány tulajdonság, amivel egy gyerek rövid idő alatt kirekeszti magát a közösségből. Égetni valóan rossznak mondják, pedig csak hiperaktív. Nem tud vele mit kezdeni a szülő, a pedagógus, a közvetlen környezet. Ma már csaknem minden általános iskolai osztályban van legalább egy hiperaktív gyerek.
Ködmön Rita, alsós igazgatóhelyettes, Herman Ottó Általános Iskola és Logopédiai Intézet: - Nagyon-nagyon embert próbáló a pedagógus számára is ha van egy ilyen kisgyerek az osztályban. Őt kezelni, őt elfogadtatni a többiekkel, mellette dolgozni úgy, hogy az osztály is haladjon és valamiféle fajta nyugalmat és olyan légkört biztosítani az osztálynak, amiben ő is fejlődik, illetve az osztályba járó gyerekek is.
Farkas Gábor, pszichopedagógus, Herman Ottó Általános Iskola és Logopédiai Intézet:- Tudsz mondani olyan helyzetet, amiben órán nagyon fontos, hogy oda tudjál figyelni? Arra, hogy hova néz a szemed és hova nyúl a kezed?
Név nélkül: - Ezeket nem szoktam így..
Farkas Gábor, pszichopedagógus, Herman Ottó Általános Iskola és Logopédiai Intézet:- ..végiggondolni?
Név nélkül: - Aha.
Farkas Gábor, pszichopedagógus, Herman Ottó Általános Iskola és Logopédiai Intézet: - Nem egy negatív kategória, rengeteg nehézséget okoz a gyereknek, a vele élő szülőknek, a pedagógusainak, szűkebb-tágabb környezetének, de rengeteg előnye is van a hiperaktivitásnak, kreativitás, sokoldalúság, egyszerre sok dologra figyelni tudás, érzékenység, ötletesség, mozgékonyság, fáradhatatlanság. Azt gondolom, hogy például könyvelőnek nem adnám a hiperaktív gyerekemet, de mondjuk riporternek, ahol sokoldalúnak kell lenni és sokfelé kell mozogni, oda lehet.
R.: - Angéla három gyermeke közül kettő hiperaktív. Vizsgálatról-vizsgálatra jártak. Évekbe telt, mire megfelelő szakember kezébe kerültek a gyerekek. Marci fia 13 éves, speciális iskolába jár, figyelem- és magatartászavarára gyógyszert szed.
Pintérné Nagy Angéla: - Ha nincs gyógyszer előfordul, és nem tudom, hogy ezt mennyire tolerálják a tanárok, nem engedem iskolába. Tehát arra az időre, amikor nincs gyógyszere, akkor nem engedem, mert nem vállalom a felelősséget azért, hogyha olyat tenne egy rossz szó miatt, vagy esetleg jogtalanul megítélik, hogy te törted be az ablakot, akkor azt mondja, hogy nem ő volt, mondjuk tényleg nem ő volt, akkor olyan dolgokat is csinálhat, ami súlyos. Úgy érzem mindig, hogy tehetetlen vagyok, hogy bármit is elérjek vele, velük, az iskolával, vagy az életben, közösen. Teát mindig úgy érzem, hogy ilyen mókuskerékben hajtok. Hogy valahogy nem érzem azt, hogy bárkinek is fontos lenne ez az ügy.
R.: - A gyógyszert, amit Marci szed, 80 éve használja jó eredménnyel a gyermek pszichiátria. De nem mindenki számára megfelelő ez a hatóanyag. Mellékhatásai is vannak, általában étvágytalanságot, rossz közérzetet okoz. Van már egy új fejlesztésű másik tabletta is a hiperaktivitás kezelésére. Azt viszont a hazai Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja. Ebből egyhavi adag 30 ezer Ft-ba kerül. Ezt pedig a szülők nagy része nem tudja megfizetni.
Dr. Sófi Gyula, gyermekpszichológus és igazságügyi orvosszakértő:
- A tapasztalatok azt mutatják, hogy a figyelemzavaros gyermekek egy részének más pszichopatológiája, más pszichés viselkedési, magatartási megnyilvánulásai is vannak. Ezek között lehetnek a tikkek, ezeket a legtöbb ember ismeri, ezek a hirtelen, akarattal nem befolyásolt rángások, lehetnek, szorongásos tünetek és lehetne a hangulatnak az elváltozásai, mélyebb fekvésű hangulat, depressziós tünetek. A tapasztalat azt mutatja, hogy kifejezetten azoknál a gyermekeknél, ahol más pszichés tünet, például tikk-tünet vagy alacsonyabb hangulat depresszió fordul elő, a figyelemzavar, viselkedészavar mellett, ezeknél a gyermekeknél válik be elsősorban, ezeknél van a legösszetettebb, legkomplexebb hatása a gyógyszernek. Egyszerre képes változtatni pozitív irányba javítani a tikk-tüneteknek, illetve a hangulatnak az eltéréseit is, nemcsak a figyelmet képes befolyásolni.
R.:
- Amikor szedte a Marci ezt a gyógyszert, akkor rendben volt vele minden ugye?
Pintérné Nagy Angéla: - Igen, igen, teljesen kiegyensúlyozott volt a lelkiállapota, nem volt depressziós, nem volt szomorú, vagy nem volt befelé forduló. Teljesen jól teljesített az iskolában, ami nagyon fontos ezeknél a gyerekeknél, hogy tudnak részt venni a foglalkozásokon, illetve csapatban tudnak dolgozni. Mert nekik pont ez az egyik nagy, idézőjelben mondom, hogy hibájuk, hogy a hiperaktív gyerekek nem tudnak közösségben huzamosabb ideig együtt dolgozni. Ez a gyógyszer segített abban, hogy viselkedésbe, tanulásban, illetve a közösséghez való viszonyában meg tudjon felelni. És nem mis rosszul.
R.: - Angéla méltányossági elbírálást kért a TB-től, de elutasították. Vissza kellett térni a hagyományos tablettákra. Gyógyszer nélkül pedig nem megy az élet.
Pintérné Nagy Angéla: - Aztán szép lassan újra visszaesett abba a stádiumba, ahol nem lehetett vele dolgozni, nagyon sok probléma volt vele, nagyon sok, tehát osztályfőnökkel beszéltünk telefonon napi szinten, hogy ez a probléma, most ezt csinálta, most azt csinálta. Akkor egy másik gyógyszert kezdtünk el szedni, illetve, amit szedtünk korábban is, visszatértünk arra a gyógyszerre. Hát azzal próbáljuk most úgymond közösségben tartani a gyereket. De ez nem a legmegfelelőbb, mert ő befelé fordulóvá válik tőle, illetve étvágytalan lesz, reggel rosszullétei vannak. És általában, mikor kimegy a gyógyszer hatása, akkor törne ki. Tehát így estefelé.
R.: - Hajlamos a depresszióra. Megfordult a fejében az öngyilkosság is. Ezért lenne szüksége az új hatóanyagra, az ugyanis nem erősíti fel a szorongást. A pszichiáter szerint megfelelő terápia mellett elég másfél-két évig szedni ahhoz, hogy nagymértékben enyhüljenek a tünetek.
Dr. Sófi Gyula, gyermekpszichológus és igazságügyi orvosszakértő: - Folyamatosan szembesülünk vele, a nemzetközi konferenciákon, hogy az igazságszolgáltatás látókörébe keveredő fiatalkorúak, serdülők 60-70%-ának van legalább egy pszichés eltérése, olyan betegsége, amelyet kezelni kell, és amely szoros ok-okozati összefüggésben van az elkövetéssel. Ennek a 60-70%-nyi pszichés eltérésnek a jó része közel 80%-a az aktivitás figyelemzavar. Tehát azt lehet mondani, hogy miközben nincsen rá pénzünk, a társadalombiztosításnak, az országnak, hogy támogassuk ezeket a készítményeket, sajnos a másik oldalon majd egy egészen más és nem a jobbítás, nem a jobb életminőség irányába menő segítségre, elzárásra, illetve ennek a körülményeire kell majd a pénzt költeni.
R.: - Megkérdeztük az Egészségbiztosítási Pénztár szakembereitől miért nem hozzáférhető ez a gyógyszer a hazai gyermekek számára? Az OEP sajtóosztálya válaszolt. Eszerint a hiperaktívitás kezelésére szolgáló készítmény befogadását három éve már kezdeményezte a gyártó. Amit a befogadási eljárás során az OEP elutasított. Ezért egyedi esetben sem adható TB-támogatás. Ha a forgalmazó, illetve a gyártó újra kezdeményezi, ismét döntenek a befogadásról.
Mv.: - Önök értik? Mi mindenesetre örülünk az OEP válaszának és figyelemmel fogjuk követni az új fejlesztésű gyógyszer forgalomba kerülését, hiszen talán nem túlzás azt mondani, hogy gyerekek, családok és közösségek jövője múlik rajta
.

Forrás: mtvPremier

Generantis Igazságügyi Szakértői és Családterápiás Intézet
Email:
drsofigyula@igazsagugyigyermekpszichiater.hu
Web: www.igazsagugyigyermekpszichiater.hu